Hur viktigt är vett och etikett för dig?

Hej på just dig! Läget? 💫

Varje vecka avsätter jag ett par timmar för att göra research på de ämnen jag älskar mest i hela världen; fest, sociala tillställningar, gruppsykologi, mänskliga möten, bra stämning, o.s.v. Kärleken till detta utgör hela DNA:t i Festligt, något jag hoppas och tror märks? Den här veckan kom jag över gamla frågespalter av Magdalena Ribbing samt några nyare texter av Stina Vickman. (Hon är tidningen Cafés vett och etikett-expert och skriver väldigt roligt, kan verkligen tipsa om att förkovra dig i hennes texter.)

Vett och etikett är spännande. Har själv tänkt att jag inte bryr mig om det; att det är gammaldags, tråkigt och töntigt. Något för personer som älskar stel stämning! Men det stämmer inte. Vett och etikett är i högsta grad fortfarande relevant och viktigt! (Jag, till exempel, bryr mig inte om att man inte får ha armbågarna på bordet men har STARKA åsikter om vett och etikett på internet.) Gissar att vett och etikett är relevant för er också, men att vår kollektiva syn på vad som är artigt och inte har ändrats under min livstid. Vett och etikett är ofta synonymt med strikta regler och det är här jag tror att skon klämmer för många av oss. Det är inte bara jag som fruktar stel stämning. Faktum är att det är det vanligaste jag hör sägas om fest - att arrangören är så rädd för att det ska bli stel stämning.

Nedan är tre områden där jag tycker mig märka en stor skillnad på nu och då när det gäller vilket beteende som anses bäst och mest respektfullt på (större) fest.

Vett och etikett är nog för många synonymt med strikta regler. Men ingen vill ha stel stämning.

👋 SÄGA ADJÖ:
Då: Självklart säga hejdå till värden när man ska gå.
Nu: Göra en fransk sorti - alltså obemärkt smyga hem.

👩‍❤️‍👩 GÄSTLISTAN:
Då: Givet att som gäst få alltid få ta med plus en.
Nu: Värden/värdinnan uppmuntras att enbart enbart de hen verkligen vill ha på plats.

👗 KLÄDSEL:
Då: Utskriven klädkod enligt de formella reglerna (frack, kavaj, mörk kostym, kavaj)
Nu: I princip alla större fester och bröllop jag gått på de senare åren har haft den informella klädseln “sommarfin”.

🫧 SAMTALSÄMNEN (bubblare):
Då: Konversera om ämnen som är allmängiltiga, inte lägga näsan i blöt. 
Nu: Våga prata om något mer personliga saker.

(Det sistnämnda älskar jag. Ribbing förslog att man frågar “känner du till den här trakten/området, det är så vackert men jag vet inget om det?" Hade jag fått den frågan hade jag fnyst inombords och tänkt “fråga mig något du bryr dig om på riktigt istället.”)

Många tror att regler för sociala tillställningar per automatik innebär stel stämning. Det stämmer inte. Jag skulle snarare säga att det är tvärtom. Ju tydligare du är som värd, desto bättre. Tänk så skönt för gästerna att veta om du - på riktigt - menar att hen inte vill ha några presenter eller faktiskt vill ha en riktigt genomtänkt present när hen fyller jämnt. Eller huruvida det kommer vara bordsplacering när minglet övergår till fest eller om man ska vara snabb med att slå sig ner att få sitta med de man verkligen vill prata mer med. Oj, vad många exempel jag skulle kunna ge er. Nästa veckas nyhetsbrev får blir mer om detta, och det är ett löfte.

Vad tycker du? Vad är viktiga vett och etikett-beteenden för dig, som du själv kanske inte vet att du bryr dig om? Tänk efter och låt mig veta!

🎈 Just det! Jag har en fråga jag vill ha er input på! Har börjat formulera en idé om att erbjuda tjänsten “festfixare light” på nätet. Alltså, för dig som planerar en större fest och vill ha rådgivning och input längs vägen, men som inte vill lägga en förmögenhet på att outsourca hela jobbet. Om du har planerat en större fest eller är i färd med att göra det får du hemskt gärna gå in här och besvara en enkel undersökning (10 frågor) så hjälper du mig att komma vidare.Tror att det kan bli riktigt bra! 🎈

NYHET! Våra twistade och populära musikquiz som enligt prick alla är "oväntat roliga" finns nu med två nya teman: jobb och bröllop! Låten spelas på tre olika svårighetsnivåer, vem hör först vilken låt och artist det är?

Hejdå! Hörs snart! /Amanda

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar