Så hittar du på saker att göra på festen!

Hej!

För några veckor sen skickade jag ut en undersökning om vad som är svårast med att planera fest och middag. Det som verkar klurigast för de flesta är att komma på vad man ska göra på festen. Så idag tänkte jag dela med mig om hur jag, som gjort festlekar och innehåll på fester till mitt jobb, brukar tänka i frågan.

Det är kul när festen känns personlig och i linje med den som arrangerar. Alltså: Utgå från dig själv om det är du som är värd.

🤔 Vad har du för intressen?
🤔 Finns det något kul minne att utgå ifrån?
🤔 Något speciellt personlighetsdrag att spåna idéer kring?

Här blir det roligast om du inte tar det allmängiltiga (de flesta människor gillar att resa och umgås med vänner) utan något mer specifikt. Ett exempel: Min mamma fyllde 60 förra året. Hon har alltid sagt att det bästa hon vet är att sitta och ta en öl på en uteservering samtidigt som hon glor på folk. Det var i hennes ära på en resa i Mexico som jag från början skapade Glo på folk-bingo!

På min 30årsfest för några år sen applicerade jag samma tänk. Jag hade nyligen gått en sommelierutbildning (tyvärr är jag inte sommelier, mer om det en annan gång). Men jag är intresserad av vin, gillar lekar och ville servera bubbel när mina gäster kom. Vips så blev det en tävling av det: gästerna delades in i lag och fick försöka lista ut om det var cava, prosecco eller champagne de hade i sitt glas. Om de hade rätt fick de förtur i andra tävlingar senare på festen.

Om det känns svårt att utgå från en person - utgå från tillställningen i fråga! Vad är det ni firar?

👩‍🎓 Snart är det studenttider (grattis alla gullisar!) Vad är viktigt under gymnasietiden? Vänner och plugg, eller hur? Tävla i vem som känner studenten bäst genom att låta alla svara på frågor om studenten eller vem som är bäst på matte genom att göra huvudräkning med enkla tal som visas på en whiteboard.

🎂 Är det ett födelsedagskalas? Ta reda på vilka traditioner som finns i andra länder och göra lekar och uppgifter baserat på det.

💒 Pratar vi möhippor, svensexor och bröllop - gör research på viktiga ritualer i andra kulturer och bygg en tävling utifrån det. Fun fact: För att visa att man är seriöst med sitt äktenskap i Kenya är det kutym att inte le på bröllopsdagen. Berätta om det och kör arga leken! Allt blir roligare när det får en förankring i något som är relevant för den specifika festen.

Orkar du inte själv fixa så har vi såklart färdiga festlekar för dessa festligheter. Möhippeupplägget till exempel utgår från 10 traditioner världen över och är ett kombinerat musikquiz, frågesport och lekschema i ett. Men jag tror och hoppas att du fått lite inspiration kring hur du kan tänka för att göra personliga och passande lekar för olika tillfällen nu? Låt mig veta hur det har gått, alltid kul!

Ps. Min nästa gameshow sker den 8e maj kl 18.30 på Brygghuset. Tema 90tal, varmt välkommen! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar