Vett och etikett på fest och i sociala sammanhang. Del 1.

Under sommaren har jag befunnit mig på en del tillställningar, de flesta har varit jättebra och trevliga men på vissa har jag FÖRFÄRATS över folks bristande sociala kompetens. Och nu menar jag såklart inte att jag är ute efter någon stel Magdalena Ribbing-stämning utan en varm, peppig och inbjudande atmosfär. Det verkar vara svårare att bjussa på än vad jag någonsin kunnat ana. Därför utser jag nu mig själv till expert på området. Här kommer tre starka tips som du med fördel applicerar på dig själv när du är på sociala tillställningar som involverar andra än dina absolut närmsta vänner. 

DO'S:

  • När någon ny kommer, bemöda dig med att kolla upp från telefonen för att kolla i ögonen, hälsa och ta i hand. En självklarhet tycker jag, men tydligen inte. Om det nu är så att du har något asviktigt som du måste avsluta, gör det, men förklara sen varför dina ögon var fäst på skärmen och bjud på ett dubbelt så stort leende. 

  • När du står i en grupp och berättar något, fördela ögonkontakten jämnt mellan alla som lyssnar! Jag gissar att det är osäkerhet som ligger till grund hos de som enbart tittar på den de redan känner. Men det uppfattas som så himla drygt. Man känner sig liten och förminskad när någon inte ens bemödar sig med att ge en en blick. 

  • Om någon ny ansluter när du redan är i farten med att berätta något, säg snabbt "vi pratar om det här" så att personen blir inbjuden i samtalet. Det är så snällt att göra och underlättar så mycket för personen som sökt sig till er lilla grupp. 

Jag har många fler tankar kring det här så det här får bli en följetång. Du som läser det här, skriv gärna om du har önskemål på vad jag ska skriva om eller om du har frågor som jag kan ta upp i festliga frågan-segmentet i podden En jävla fest. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar